Ik ben Zwols Zout – Jasmijn

Twee jaar geleden kwam ik bij NSZ. Ik had mij voor deze vereniging opgegeven toen ik net mijn havodiploma had gehaald.
Toen nog 17 jaar jong en totaal geen verwachtingen van wat NSZ mij zou kunnen brengen.
Ik had er van gehoord via vrienden en ik heb mijzelf toen maar gewoon opgegeven.
Na het noviciaat werd ik bij een van de leukste disputen die NSZ rijk is geplaatst. Hier vond ik, net als vele anderen, direct mijn plekje. Al snel kwam ik erachter waar NSZ voor stond en hoe ik hierin zelf een bijdrage kon leveren. Na mijn eerste jaar heb ik namelijk het voorrecht gekregen om voorzitter te mogen zijn van mijn dispuut.

Het leiden van een dispuut doe je samen met andere leden, met elkaar vorm je het dispuutsbestuur. Als dispuutsbestuur ben je verantwoordelijk voor de organisatie binnen je dispuut. Dit bestuur bestaat uit (meestal) drie kringleiders, een nestor en een voorzitter. Samen zorg je voor een invulling van de donderdagavonden, ben je een aanspreekpunt voor andere leden uit je dispuut en worden er andere (praktische) zaken geregeld. Dat laatste is vooral de taak van de voorzitter. Hierbij kun je dan bijvoorbeeld denken aan het maken van (kook)roosters, het schrijven van een wekelijkse mededelingenmail en het doorsturen van belangrijke informatie naar je leden.

Toen ik werd gevraagd als voorzitter twijfelde ik, om eerlijk te zijn, best wel veel. Ik had namelijk nog maar een half jaar ‘echt’ NSZ meegemaakt (want, corona … ). Ik vroeg me af of ik wel de geschikte persoon hiervoor zou zijn. Ken ik Adelphos wel goed genoeg en ken ik mezelf eigenlijk wel goed genoeg? Zou het niet beter zijn om iemand anders te kiezen? Dit waren allerlei vragen die in mijn hoofd rond dwaalden. Uiteindelijk, na wat gesprekken, gewoon de gok gewaagd. En nu zit ik hier, deze column te schrijven :).

Voorzitter zijn heeft mij zoveel gebracht. Ondanks deze rare tijden, ondanks dat ik (nog maar) tweede jaars ben, heb ik zo veel mogen leren van deze vereniging. NSZ is een mooie plek om jezelf beter te leren kennen, in relatie tot God en in relatie tot anderen. Samen met veel gezelligheid, chaos, dansjes, bier, spelletjes, borrels, brakke ochtenden en nog veel meer is dit een kans die je niet kan laten gaan. Voor mij is de beslissing om bij NSZ te gaan, een van de beste keuzes uit mijn leven geweest. Ik gun iedereen zo’n geweldige tijd die je kan beleven met mooie mensen om je heen.