Heksenjacht op ontgroeningen EINDELIJK begonnen

Ingezonden door: Maikel van Haaren

U zult het al wel hebben gezien hoe de undercoverfeuten van het programma RamBam mee hebben gedaan aan de introductieperiode van verschillende corporale verenigingen. Hoe de media gretig de spanning heeft weten op te bouwen in aanloop van de uitzending (NOS, NRC, RTL). En hoe het uiteindelijk toch een beetje met een anti-climax afliep (Jinek, Quote). Mocht u dat allemaal niet hebben meegekregen, dan bent u in ieder geval geen corpsmateriaal volgens opperbal en Qoute-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (AD). Niet dat dat veel uitmaakt gezien NSZ gelukkig geen corporale vereniging is. Al met al, de heksenjacht op de ontgroeningen is eindelijk goed van start gegaan en daar moeten we blij mee zijn!

NSZ kent nu een kleine tien jaar het noviciaat zoals het in de huidige vorm gedaan wordt. De vanzelfsprekendheid van zo’n evenement sluipt er dan al snel in. Het is toch vanzelfsprekend dat je graag in de IntroCie wil om de novieten mentaal en fysiek uit te putten? Om jezelf boven de novieten te zetten? Het is toch vanzelfsprekend om als ouderejaars erbij te willen zijn, zodat je kan genieten van het zien wat de novieten moeten doorstaan? Ik ben van mening dat al het bovengenoemde absoluut niet vanzelfsprekend moet zijn. De heksenjacht van de media zorgt ervoor dat wij dat ook niet meer als vanzelfsprekendheid kunnen beschouwen.

Ik sta nog steeds achter de vorm van het noviciaat zoals die nu is. Het is een uitstekend middel is om fungeren als een sociale snelkookpan en om positieve cognitieve dissonantie te creëren in de beperkte tijd die ervoor is. Dit alles om het doel te behalen: het maken van een hechte jaargroep die zich binnen de vereniging wil en weet te navigeren. Door de vanzelfsprekendheid niet meer als vanzelfsprekend te zien, blijft er maar één ding over om op te richten: het doel van het noviciaat.